Ta vara på dagsljuset

Under vinterhalvåret frisätter vår kropp ett hormon som heter melatonin. Melatoninet gör att vi känner oss slöa och trötta då den naturliga reaktionen vid mörker är att sova och återhämta sig. Därför är det viktigt att vara ute och nyttja den ljusa tiden på dygnet även under höst och vinter.

Vi påverkas positivt av dagsljuset även om det inte är strålande sol ute och det rekommenderas att man får minst en halvtimmes dagsljus per dag för att det ska ge en positiv påverkan. Denna halvtimme får gärna spenderas med en promenad eller annan fysisk aktivitet för bästa effekt.

Lamporna som vi har i hemmet ger inte samma effekt som dagsljuset men där kan man faktiskt införskaffa specielle dagsljuslampor speciellt om du påverkas mycket negativt av mörkret, detta är nämligen olika från person till person.

Då vi får mindre sol under vinterhalvåret minskar även kroppens produktion av D-vitamin. D-vitamin är är mycket viktigt när det kommer till nybildandet av vårt skelett som ständigt pågår därför får man se till att kompensera detta under årets mörka del. Via fet fisk, äggula och mejeriprodukter får vi i oss D-vitamin och kantareller innehåller också mycket D-vitamin så ut i svampskogen under hösten och fyll upp korgen.