Ersätt kortare bilresor med en elcykel

Vi vet ju alla hur beroende vi är av bilen för att ta oss från A till B. Samtidigt vet vi att detta kommer med stora kostnader i det långa loppet. Inte bara för plånboken utan även för miljön. Och medan vi väntar för bättre förutsättningar för elbilar kan elcykeln vara ett bra alternativ i vissa situationer.

En elcykel är i grunden väldigt enkel. Slår man på motorn hjälper denna till och gör det enklare att trampa i exempelvis uppförsbackar eller i motvind. Men det är bara en hjälp, man måste fortfarande trampa för att få effekten. Skulle man komma upp i hastigheter över 25 km/h slutar dock motorn hjälpa till.

Elcykeln är inte på något sätt en ny uppfinning, men det är en som verkligen tagit fart de senaste åren. Fördelarna med elcykel kommer på många olika nivåer idag. Som sagt ovan kan man gynna både sin egen ekonomi och miljön genom att använda elcykel istället för bilen.

Men det är också en investering i hälsan och man kan själv välja hur mycket man använder motorassistansen. Och för de som bor i innerstäderna kan man ofta ta sig runt snabbare på en elcykel än med bilen eller lokaltrafiken. Alla städer som har stora problem med trafik och trängsel drar stor fördel av att fler och fler använder något som elcyklar i allt större utsträckning.

Undersökningar har visat att omkring hälften av elcykelanvändningen faktiskt ersätter bilåkande idag. Vilket nog förvånar många av oss som vet hur bekvämt det kan vara att ta bilen till affären eller liknande.

Precis som vanligt cyklar kommer elcyklar i en rad olika prisklasser. Är man bara ute efter en cykel man kan ta till och från jobbet och liknande turer kan kan i det stora hela komma undan ganska billigt.