Löpning kan mycket väl vara den vanligaste träningsformen i Sverige. Även om man bara har det som en del av sin träning är det dock bra att veta ett och annat innan man sätter igång med löpningen på riktigt. Här kommer några snabba tips anpassade nybörjarlöparen.
1. Börja försiktigt oavsett fysik
Träningsskador är aldrig något man kan undvika till 100 %, men man kan åtminstone sänka risken ganska drastiskt genom att vara försiktig i början. Även om man annars är i god form och har bra kondition kan löpningen belasta kroppen på ett nytt sätt. Speciellt när man är i god form kan man göra misstaget att tro att man kan hantera högt tempo och långa sträckor direkt. Går man exempelvis från cykling till löpning kommer man snabbt märka att man inte alls orkar lika mycket och länge vid löpning som på cykel. Och det hade varit desamma för en löpare som går över till cykling för den delen.
2. Trappa upp stegvis
När man börjar känna att man klarar av att hantera mer kan man trappa upp tempot eller avståndet man springer. Men det är viktigt att göra detta gradvis. För snabb ökning är en av de vanligaste orsakerna till löparknä, och det är något man helst undviker. Ett löpningsprogram för nybörjare kan ofta vara en bra fingervisning på hur mycket man säkert kan öka från vecka till vecka.
3. Satsa på ett par ordentliga löparskor
Löpning är inte direkt en materialsport, men det kommer fortfarande vara värt att investera i bra löparskor. Går man ut och läser om löparskor kommer man säkert hitta en mängd information och det kan vara svårt att sålla igenom den för att hitta det man faktiskt behöver veta. Termer som pronation, supination, barfotaskor och annat kommer mycket troligt vara en stor del av detta. Men enligt expertutlåtande är det enda som i slutändan gör en skillnad är hur bekväma skorna man använder är. Testa dem därför noga och känn efter hur bekvämt det är att gå, jogga och springa med skorna.