Skaffa en hobby

Man ska jobba för att leva, inte leva för att jobba, brukar man säga. Men det är lättare sagt än gjort när vi gärna ta med jobbet hem och behöver jobba övertid. 

Att ha en hobby är ett sätt att koppla bort från arbetslivet och skaffa ett nytt perspektiv på tillvaron. Det är också något som gör vardagen rolig. Man ska inte behöva vänta till semestern varje år för att kunna slappna av och njuta av tillvaron.

Ett bra tips är att skaffa en hobby som skiljer sig från ditt dagsarbete så de inte kolliderar med varandra. Är man snickare kanske man ska börja spela poker, jobbar man på ett kontor borde man ta upp en mer aktiv hobby såsom sport eller bärplockning: kom bara ihåg att prata med eventuell markägare om du ska plocka jättemycket.

En hobby ger dig möjlighet att hålla på med något du är passionerad av. Älskar man att måla kan det ändå vara svårt att ta sig tiden att sätta sig framför en blank canvas. Vardagsproblem som räkningar, familj, städning och liknande gnager alltid i bakhuvudet och prioriteras över ens eget välbefinnande och vilja.

Då får man istället gå en kurs eller komma överens med sin partner eller en vän om vilka dagar man ska ägna sig åt en hobby. Börja i en akvarellkurs eller nybörjarkurs för blomsterarrangemang. Då har man satta tider som man vet på förhand och planera sin vardagen utefter dem istället för att försöka trycka in dem i ett redan fullspäckat schema.

Känns det inte som man har en hobby att luta sig mot? Har man idétorka kan man göra ett litet test för att se vilka områden man är mest intresserad av och söka en passande kurs utefter det. Det är också ett sätt att få se ett utbud av kurser man annars kanske hade missat för att man fokuserar för mycket på en enda sak.